КАТЕГОРИИ
Автоматизация автомобили Апаратура битова техника Гума,пластмаса Диетолози Дървен материал Електроника заведения Здравеопазване изкуство и култура Инсталации и техника информационни технологии Машини и съоръжения Машини,мотокари,електрокари мебели и обзавеждане метали и металообработване Недвижими имоти облекло и обувки образование общини Производство Психотерапия и психологическа консултация селско стопанство Специализирани дейности Стелажи строителство Суровини и материали транспорт туризъм търговия услуги финанси Фондации хранителна промишленост
Подценяваният витамин U, за който малко се говори и знае
Витамин U, известен още като S-метилметионин, спада към групата на витаминоподобните вещества, но за улеснение на потребителите е наричан просто витамин.
Той не е особено известен и може би това е главната причина да не е така добре проучен от специалистите, както са витамин А, витамин В-комплекс и витамин С например.

Въпреки това неговите ползи върху човешкото здраве са безспорни. Смята се, че витамин U е активиран метионин, който има забележителна активност върху доставена метилови радикали, нужни за реализирането на синтези в човешкия организъм.
Той е ценен поради въздействието му при проблеми на стомашната и чревна лигавица.

История на витамин U

Наименованието на съединението произлиза от латинската дума за язва ulcus, а причината то да бъде свързано с нея е благотворният му ефект при язва на стомаха.
Витамин U започва да добива популярност в средата на двадесети век, като името му се свързва най-напред с американския учен Гарнет Чейни.
Въпреки своята не особено дълга история веществото за кратко време е успяло да се докаже като ценен помощник в борбата с доста коварни и сериозни заболявания.

Източници на витамин Витамин U

Витамин U не се образува в човешкия организъм, а постъпва в него заедно с храната. Източници на веществото са основно някои зеленчуци.
Съществува вариант то да се добие и по химичен път, но при това положение ефективността му при различните заболявания остава спорна.

Като ценни източници на витаминоподобното вещество се определят зелето, морковите, целината, магданозът, зеленият лук, аспержите, цвеклото, картофите, броколите, ряпата. За да се усвои успешно от организма обаче, е препоръчително тези храни да се консумират в суров вид.

При готвене на зеленчуците повече от тридесет минути обикновено полезните свойства на съединението намаляват. Не всички от изброените растения обаче съдържат еднакво количество от витаминоподобното вещество. Любопитен факт е, че при култури, отглеждани в по-топли страни, концентрацията му е по-голяма.

Според някои източници витамин U може да бъде открит и в храни от животински произход. В известни количества той се съдържа в суровия яйчен жълтък, млякото и черния дроб от животни, отглеждани в екологични условия.

Функции на витамин U

Витамин U предпазва стомашно-чревната лигавица и се грижи за нейното заздравяване при наличието на възпаление.
Той се отличава със своите антихистаминови и антиалергични свойства. Сред най-полезните му функции е обезоръжаването на хистамина, който се свързва с язвената болест. Освен това се смята, че може да потуши болката.
Говори се още, че витамин U нормализира нивото на киселини в стомаха, което пък допринася за успешното храносмилане. Съществуват сведения също така, че въпросното вещество участва в по-бързото възстановяване на структурата на кожата. Освен това подобрява дейността на черния дроб.

Ползи от витамин U

Според учените витамин U несправедливо тъне в безизвестност, имайки предвид неговите многобройни ползи при борбата с най-различни оплаквания. Както вече споменахме, той се смята за силен враг на язвата на стомаха.

Изследвания показват, че редовният прием на зелев сок или сурово зеле спомага за предпазване от заболяването, както и за справянето с появилата се вече такава болест. Достатъчно е да се приемат около 200 мл пресен сок на ден.

Но това съвсем не е всичко. Витаминоподобното вещество оказва лековит ефект при язва на дванадесетопръстника, гастрит. Има мнения още, че то помага при хранителна алергия, бронхиална астма, проблеми на черния дроб.

Предпазва от инфекции, подсилва имунната система, спомага за по-бързото справяне с кожни заболявания и се бори с оплакванията, съпътстващи сенната хрема. Доказано е, че води до положителни резултати при депресивни състояния.

Дефицит на витамин U

Обикновено дефицит на витамин U се наблюдава при хора, които не консумират зеленчуците, в които той се съдържа. При дефицит на въпросното вещество се забелязва повишена киселинност в стомаха, което пък може да доведе до язва или други стомашни заболявания.

Предозиране с витамин U

Витамин U е водноразтворим витамин и по тази причина не се задържа дълго време в организма. Така че всяка допълнителна доза от него, която постъпва в тялото ни, се изхвърля.
И все пак не ви съветваме да прекалявате с хранителните добавки, в които той се съдържа, защото те не могат да бъдат заместител на разнообразното и пълноценно хранене.

Ако смятате да приемате такива таблетки или прахчета, за всеки случай се консултирайте със специалист. Ако вече сте си закупили подобни препарати, прочетете добре указанието на съпътстващата ги листовка.

Съхранение на витамин U

Препаратите, съдържащи витамин U, трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място. Да се има предвид, че при висока температура веществото се разрушава. Освен това се и окислява лесно. По отношение на изстудяването, можем да кажем, че го понася добре.

Взаимодействие на витамин U с други вещества

Витамин U не се смята за агресивно вещество и не оказва неблагоприятно влияние при усвояването на други полезни субстанции. Счита се също така, че другите водноразтворими витамини и лекарствени медикаменти не възпрепятстват усвояването на витамин U.

Източник: https://www.edna.bg/